Poremećaji u metabolizmu koji dovode do porasta lipida u krvi jedan su od najčešćih problema savremenog čoveka. Uzroci povišenih lipida mogu biti brojni, ali je nesporno da ishrana i životni stil značajno doprinose etiologiji ove bolesti.
Neuredna ishrana, bogata pre svega šećerima, a onda i “lošim” mastima, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, duvanski dim, neki su od faktora koji mogu pogoršati Vašu genetsku predispoziciju za nastanak ili razvoj ovog metaboličkog poremećaja.
Vrlo je važno naglasiti da problem povišenog lipidnog statusa, osim u retkim slučajevima hipertenzije, ne mora dati nikakve znake upozorenja i može se javiti kod svih starosnih dobi, takođe i kod gojaznih, ali i normalno uhranjenih osoba.
Lipidni status podrazumeva:
– Ukupni holesterol
– Trigliceride
– HDL holesterol (“dobar holesterol”)
– LDL holesterol (“loš holesterol”)
Povišene vrednosti LDL holesterola i triglicerida, nose rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Kako smanjiti holesterol, je pitanje koje mnoge muči, jer nas holesterol obično asocira na nesto loše, što preti da ugrozi naše zdravlje. Vrlo je važno da znamo da holesterol ima i niz korisnih uloga u našem organizmu, zato su optimalne vrednosti neophodne za Vaše dobro zdravlje.
Neke od važnih uloga holesterola su:
– Predstavlja izvor energije
– Ulazi u sastav ćelijskih membrana, a zdrava membrana omogućava bolje usvajanje hranljivih materija
– Polazno je jedinjenje za stvaranje vitamina D
– Učestvuje u stvaranju polnih hormona i hormona nadbubrežne žlezde
Nizak nivo HDL “dobrog” holesterola nosi rizik od poremećaja rada polnih hormona, depresije, anksioznosti, kao i niza drugih zdravstvenih komplikacija.
Kada je reč o terapijskoj ishrani, preporuka je da se redukuje unos ukupnih masti na 25-35% od ukupno unetih kalorija. Za primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti kod osoba starijih od 20 godina, preporuka je odrediti lipidni status najmanje jednom u 5 godina, dok se on obavezno savetuje kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima i/ili dijabetesom.
Ukoliko se primene na vreme, adekvatna ishrana i promena životnog stila predstavljaju adekvatan metod u regulaciji lipidnog statusa.
Za ovaj program preporučen je jelovnik po danima gde su svi obroci precizno određeni i pažljivo isplanirani.